Kära släktingar och resten av världen,

Min mamma Madeleine var en ivrig släktforskare. Hon var aktiv inom Helsingfors släktforskare och grävde mycket i sin pappas släkt, dvs. släkten Schoultz. Men sin största enskilda släktforskningsinsats gjorde hon genom att översätta nästan 700 brev, som gardeskaptenen Severin Gustavovitj Tigerstedt skickade från Ryssland till sin hustru och familj i Finland. Mamma försökte förstås också intressera mig och mina bröder för släktforskning, men lyckades åtminstone inte inspirera mig. Jag tyckte släktforskning var dammigt och tråkigt.

Trots det är jag nu, den 7:e november, 2015, redo attt presentera Samfundets websajt efter att ha offrat åtskilliga timmar på projektet. Någon kunde påstå att jag sitter med skägget i Adelskalendern. När vi satte igång att jobba med websajten, så var det nog den tekniska biten, som intresserade mig mest och i det avseendet har arbetet varit mycket lärorikt. Men jag måste medge att det var riktigt intressant att skaffa fram källor och försöka porträttera personer, som jag tidigare känt bara till namnet och kanske hört några fragmentariska historier om.

Nu kan jag bättre föreställa mig hur Örnulf Tigerstedt den 12 maj 1933 talade till studenterna i Brunnsparken i Helsingfors med, som Studentbladet skrev, “glöd, schwungfull rytm och klangfull diktion”. Eller hur min farfars bror, tandkirurgen Severin Tigerstedt år 1936 i den etiopiska ödemarken kämpade för att få loss Röda Korsexpeditiones lastbil, som fastnat i gyttjan ända upp till navet.

Det som ni nu kan läsa på www.tigerstedt.fi är ett litet urval av de historier, som finns att berätta. Jag ser fram emot att fortsätta arbetet.

René Tigerstedt
Samfundets webredaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *