Avé Tigerstedt, dotter till Severin Gustavovitj (tab. 33) och Jeanne Tigerstedt (f. Collomb). Född i Petersburg 11.7.1885. Bosatt i Moskva till 1901, sedan 1901 i Helsingfors. Dimitterad 1904 från ryska gymnasiet i Helsingfors. Permanent bosatt i Kumo sedan 1920-talet. Död 11.2.1968 i Kumo. Ogift.

Avé Tigerstedt (1885-1968)
Avé ”Avva” Tigerstedt syntyi Pietarissa Severin Gustavovitj ja Jeanne Tigerstedtin toiseksi vanhimpana lapsena. Kun Avva oli kaksi vuotta, perhe muutti Moskovaan, jossa hän asui 16-vuotiaaksi. Pienestä pitäen hän otti vastuuta kuudesta pikkuveljestään, jotka syntyivät Moskovassa vuosien 1889 ja 1899 välisenä aikana. Vuonna 1901 perhe muutti Suomeen paitsi isä, joka työskenteli eri tehtävissä Venäjällä.
Avva valmistui vuonna 1903 Helsingin venäläisestä lukiosta. Hän ei suorittanut jatko-opintoja eikä hankkinut mitään ammattia. Yhtenä syynä tähän lienee se, että hän jo nuorena kärsi silmä- ja korvasairauksista, jotka vanhemmiten johtivat sokeuteen ja kuurouteen. Hän ei myöskään mennyt naimisiin eikä saanut lapsia. Sen sijaan Avva toimi vuosikymmeniä Genèvessä syntyneen äitinsä ja sisarustensa sekä heidän lastensa tukena ja turvana. Näissä tehtävissä hänestä tuli suuren perheensä ja sen jälkeläisten koossa pitävä voima.
Kun perheen Kokemäellä sijaitseva Napparin tila vuonna 1924 siirrettiin Avvan pikkuveljen Emilin (1899-1958) omistukseen, Avvalle määrättiin Nappariin kuuluva tontti ja torppa, jota alettiin kutsua Avelundiksi. Emilin kuoleman jälkeen Napparin tila myytiin ja alkuperäisestä Tigerstedtien omistuksessa olleesta tilasta on enää jäljellä Avelund.
Avva hallitsi venäjän, ruotsin, ranskan, saksan ja jossain määrin englannin. Suomea hän ei kuitenkaan osannut. Siksi hän poistui ani harvoin kodistaan, joka sijaitsi umpisuomalaisella Kokemäellä. Siellä hän asui vaatimattomissa oloissa yhdessä veljensä Pierren (1889-1963) kanssa kunnes kunnalliskoti kutsui 1960-luvun alussa.
Avva kuoli 1968. Karuista oloista huolimatta hän jätti jälkeensä joitakin arvopapereita ja pankkisaamisia, jotka saattoivat olla peräisin hänen vuonna 1930 kuolleen äitinsä perinnöstä. Avva ei suinkaan ollut epätietoinen pienestä omaisuudestaan. Hänellä oli jopa näkemys siitä, miten hän halusi näitä varoja käytettävän. Avvan viimeinen tahto oli, että varat osoitettaisiin suvun nuorille, jotka opintoja varten tai sairauden tai muun syyn takia tarvitsevat taloudellista tukea. Tämä tahto heijasti hänen omia kokemuksiaan: muun muassa sairauksien takia ajatukset jatko-opinnoista eivät toteutuneet.
Nykyään Avé Tigerstedts Fond – Avé Tigerstedtin Rahasto toteuttaa vuosittain Avvan tahtoa ja edistää näin suvun jäsenten yhteydenpitoa.

Ylläoleva teksti on lyhennelmä Toffy Tigerstedtin esitelmästä, jonka hän piti suvun tapaamisessa Ritarihuoneella 11.11.2017. Esitelmätekstin löydät kokonaisuudessaan tästä. Esitelmän diat valokuvineen ovat katsottavissa tästä.